Küldetésünk

Tisztelt  Látogatóink! Kedves Állatbarátok!

2015 augusztus 16-án megnyitottuk a népszerű Veresegyházi Medveotthon mellett az állatsimogató részt, ami BarátkoZOO-nak kereszteltünk el. Azóta sokat látogattátok meg, amit nagyon köszönünk. Gyermekek és felnőttek egyaránt élvezik, ahogy besétálhatnak a karámokba és együtt szuszoghatnak az állatkákkal.

Tavasszal megnyitja kapuit Magyarország első Társállatotthona, ami egy fedett épületben talált otthonra a BarátkoZOO állatsimogatóban.

Kik is azok a “társállatok”?

Leginkább a kutyák, macskák, nyuszik, tengerimalacok, papagájok, teknősök, törpesünök és még sok sok faj képviselői, “akiket” valamilyen okból hazaviszünk otthonainkba és arra várunk, hogy puszta jelenlétükkel örvendeztessenek meg minket! Ezért gondozzuk, ellátjuk őket, foglalkozunk, játszunk velük, mindannyiunk örömére.Ebben különböznek az úgynevezett “haszonállatoktól”. Velük főként falusi udvarokban találkozhatunk. Nálunk persze ők is  –  a kakas, a kecske, a juh  –  kedvenc állatokká váltak!

De vajon miért tesszük ezt? Az állatoknak van szükségük ránk, vagy nekünk rájuk?

Lehet-e egy tücsök is a társállatunk, vagy fontos az “ész”? Miért szeretnénk kedvenceinket mindenáron megetetni, vagy megsimogatni? Miért keressük a kapcsolatot egy másik faj képviselőivel? Miért szeretnénk az oroszlánt is “megszelídíteni”? Egyáltalán, mit jelent az, hogy “vadállat”? És mindenkiből lehet-e “szelíd”, kezes állat, ha emberi környezetben nevelkedett? Hiszen  –  ne tagadjátok  –  legszívesebben a farkas kölyköt, a medve bocsot is hazavinnétek, ugye?

Ilyen, ehhez hasonló kérdésekre keressük együtt a választ a Társállatotthon lakóinak megfigyelésével!

Az egészen kicsiktől a felnőttekig, mindenki elgondolkozhat egy-egy kérdésen és választ kereshet rá a Megfigyelőlapok kitöltésével.
Ember és állat kapcsolatát, múltját és jövőjét szeretnénk bemutatni, illetve együtt megtervezni!

2016. márciustól kezdődő, rendszeres foglalkozásaink, tanítási órák, műhelyek, tanfolyamok alkalmával nemcsak naprakész tartási technológiákat szeretnénk látogatóink rendelkezésetekre bocsátani. A szakma elsőrangú képviselőinek segítségével szeretnénk elérni, hogy legalább az állatokat kedvelő tulajdonosok legyenek tisztában vele, mit és hogyan kell tenniük állataik jólléte érdekében.

Mi kis állatkert vagyunk, fajvédelemmel, fajmegőrzéssel egyelőre nem foglalkozunk. De minden egyed jólléte fontos feladatunk!

Mindezen túlmenően, óhatatlanul felmerülnek az intelligencia  és a lélek útjának kérdései, a pszichológia, etológia, és etika messzire vezető, de titokban mindenkit izgató, olykor aggasztó és örök kérdései.

A megoldások látogatóink kezében vannak.
Mi csak az utat szeretnénk megmutatni, egy kaput szeretnénk kinyitni…

 

 

Vélemény, hozzászólás?